6 port

Slottsstek
1.5 kg nötstek, ca (fransyska)
3 st lökar, i bitar
3 st små morötter, i bitar
6 st kryddpepparkorn
1 st lagerblad
6 st ansjovisfiléer
1 msk ättika
3-4 dl vatten

5 dl vispgrädde
3-4 msk svartvinbärsgelé
3 msk tomatpuré
Salt
Peppar

Slottsstek
Salta och peppra köttet ordentligt runtom.
Bryn i en stekgryta.
Lägg lök och morötter vid sidan av steken.
Tillsätt kryddpepparkorn, lagerblad, ansjovisfiléer, ättika och vatten tills det täcker.
Låt koka upp.
Sänk värmen och låt brässera under lock på svag värme cirka 1 1/2 timme. Vänd steken då och då.
Ta upp och låt köttet vila 10-20 minuter.
Sås
Sila stekskyn från grytan i en kastrull.
Låt koka ihop tills ca hälften är kvar och häll i grädden och gelén.
Låt såsen sjuda 5-10 minuter.
Red av såsen om du vill ha den lite tjockare.
Skär upp steken i tunna skivor.
Servera köttet med sås, svartvinbärsgelé och pressgurka.