ca 30 st

25 g jäst

2 msk salt
1 msk strösocker
2 msk olivolja
1 liter vatten
17 dl vetemjöl
5 dl durumvete

Börja dagen före eftersom degen ska jäsa över natten: Blanda jäst, salt, socker, olja och vatten i en rymlig bunke. Rör ner mjölet när jästen är löst och arbeta degen 5 min i maskin eller 10 min för hand.

Ha degen i en stor bunke, minst 5 liter eller dela upp den i 2 mindre. Strö över mjöl, lägg över en handduk eller plastfolie och ställ bunken i kylen till nästa dag.

Nästa dag: Värm ugnen till 225°.
Skrapa över degen till en långpanna täckt med bakplåtspapper och tryck ut den.
Droppa över olja (ev. strö över hackad rosmarin, salt och peppar) och tryck gropar i degen med fingrarna.
Grädda brödet mitt i ugnen ca 40 min. Låt det svalna på galler.